Thursday, February 14, 2013

KPI TRAINING @ SERI PACIFIC HOTEL



do you know what KPI is?
ewahhh now boleh la buat eksen tanya tanya orang what is KPI.
dulu...don't even mentioned. kalau ada yang sebut pun..gua buat buat tak dengar je.
auuwww..
ya la..martabat mau jaga. takkan nak cakap gua taktau and company tak ada KPI. 
ouuchh..
KPI is Key Performance Indicators.
ewah ewah ewahhhh...nokkk...jujuelopez very the eksen one.

went for KPI's training on 22 & 23 January 2013 at
Seri Pacific Hotel, Kuala Lumpur. 
alahhh depan The Mall. sesuaiii...tidur pun tak senang...The Mall dok panggei panggei..
jujuelopez kemariiii jujuelopez mariiiii...mariii sini..
pffuhh. tapi takde apa lah...jaman dahulu kala...kerap gak la shopping situ. now..biasa ja. pergi parkson saja lah...dolu dolu, bulan puasa pon jadi kerja kerabat pirate ship. sampai muntah muntah. hahaha. i still remember! lawak lah.

so..!!
on 21st January 2013 dah bertolak ke KL. bertolak pun lewat.
amik akid balik sekolah dulu...bawak kedua dua anak terchenta lunch dulu... fish n chips and spaghetti carbonara. ya lahhh kena rasuah siap siap..sebab nak tinggal 2 malam kan.  




sampai KL ok lah..belum malam. tapi sesat sebab mencari....sebuah bangunan yang diberi namaaa... hahahhaa..takpe.  di atas sebab sebab yang tidak dapat didedahkan, gua tak mampu lah nak bagitau mencari apa. hahaha..
mangkok betoi! nasib ada MAP Iphone yang canggih nih. map ni betul, pandai dahh..driver yang bongokkk...tak reti tengok. auuuuuuuwwwww.. hahaha. benci akakkk.

dah check in..mandi mandi..walaupun agak letih..tapi makan tak boleh missed. so, keluar jugak for dinner. 
had Indian Buffet Dinner at grand season hotel. The price is RM39.00++ per person.
well, foods were good. Indian foods lah.. ada kambing nokk.. masala ada masaelahhh pon ada. hahaha.. ok. value for money. so..boleh bawak ahli keluarga sanak saudara, kengkawan..sedara mare..ceweks cowoks mak  mertua bapak mertua pergi sana yeh. 
hurmmm suddenly a picture of someone came to my mind now while i'm writing about this Indian Buffet Dinner @ Grand Season Hotel.


boleh plak had supper at Dunkin Donuts Jejantas Sungai Buloh.
Had a glass of Mocha and Cappuccino.

and....rush back to the hotel. got a training to attend...remember? hahhaa.

now, back to KPI. 
owwhhh begini ya anak anak...
KPI is some sort of jalan or teknik teknik yang lu nak pakai untuk mencapai lu punya Vision.
not tu say lu lah...i mean your company.
well...you can set KPI for yourself if you want it.. hahaha.
my VISI is to have 10 children by the year 2020. then set your Mission, strategy..and nahhh there you go with your KPI. hahahaha...
i don't know...whether the concept is the same or not. hahhaa..
mati laaa kalau cikgu singh ni tahu kebodohan gua nih...nescaya beliau pulangkan yuran training. hahahhaa...rasa macam tak layak nak amik duit tuh. sia sia.

if you already have KPI and all those Mission and Vision, ohh please..now angkat tangan and thanked God. Sila lah bersyukur. Do you know..that it is not easy to set KPI in one organization? 
don't say KPI lahh...nak set VISION and MISSION pon boleh pecah kepala. hahahhaa..
it's not easy. even the trainer himself advised that if you don't have KPI, it is better to remain that way. because setting KPI must be very very careful as you don't want your KPI ni akan menyusahkan orang lain or bukan jadi bagus but the other way round.
yeh yeh yeh?? but ..don't worry...kalau company lu nak jugak set...meh sini. panggil jujuelopez pergi set. hahaha..nescaya gua akan lingkup kan company lu dalam sekelip mata.

hahhaa.

ok now...mau tunjuk jakun sket.
this is the room at the Seri Pacific Hotel Kuala Lumpur.
nice. so nice. takde lahhh macammm...ermmm...lupaaa plak apa nama hotel burok kat KL tuh. auuuuuwww...ekkk ahh ekk ahh..menchikkk gua!
   
ewahh jujuelopez berkemeja merahhh berskirt itamm.

this was during my lunch break...so masuk bilik lepak jap...
buat apa apa patut...hahhaa..


mau cerita jujuelopez nyer 'blur' jap.
you see...here.. ada 2 pintu kat bawah nih.
ok, malam tu..nak mandi....gua masuk yang ada toilet bowl...and mandi dalam bath tub.
pipe dia plak..rendah. siannn gua terbongkok bongkok mandi dalam bath tub.
ehhh honestly, i don't like having shower in the bathtub kalau tak berendam.
bathtub ni for me..kalau nak berendam ok. kalau setakat nak mandi berdiri...hellooo...takde pancut ujannn ke?? hhehehe...ya lahh..jujuelopez sometimes can be very the kamponggg oneee. hahahha.

dah tu...bila dah sudah mandi, dah siap pakai baju bagai...baru perasan..ehhh pintu 1 lagi nih...rupanya bilik untuk mandi shower tuh. hahaha...
apsal sebelum tu macam tak perasan. ohhhh maklum lahhhh sepanjang kat KL itu hari sibukkkkk nok. sibuk tak terkata. pintu toilet ada 2 pun nampak 1 je. padahal masa cuci muka tu..pandai plak gantung towel kecik kat pintu 1 lagi tuh. hahaha...


bangsa kampung nih..payah. when my sister and her children sampai...lepak lepak petang tu..i was looking for coffee tea facilities. tapi tak jumpa. my sister yang bagitau...nihhh dalam almari nih. wooo...rupanya kiri kanan balcony ni ada almari boleh bukak. kanan letak coffee tea facilities.. kiri letak iron. hahahah ok ok.
ehhh gua ingat gua sorang je jakun. GM gua pon sama. lagi teruk! sampai the next morning pun tak jumpa. during breakfast on the last day tu beliau tanya..leceiiii lahh coffee tea pun takde dalam bilik. gua pun...tunjuk eksen kat beliau..
adaaaaaa bosss dalam almari..tepi balcony. beliau pun call bini beliau yang still dalam bilik. kak wan pun yer yer explain.. 'takde bahhh' ohh bahh tu referring to abah yeh. kang lu ingat sabah bahh bahh plak.
hahahahahahaa.... lepas lepas tu jumpa jugak. hahaha..sokaaa gua! i'm not the only jakun in the house.


peace !


tu 1st day training. lepas habis training...lepas my sister pon dah blah... maka gua dengan gagah naik jejantas pergi the mall. saja la... nak belikan something for akid and ambereen.
bought set masak masak sekali kitchen okehhh dekat ambereen. ada bunyi plak tuh kalau masak. so real. best. rasa macam nak main sekali plak.. ehhh macamm lah plak...keee memang dok main sekali ahhh jujuelopez. opppsss...

for akid, macam biasa. what else kalau bukan kereta control tuh. beli yang amour hero ka apa ke menda ntah... tak kisah lah. asal kan its a car..soka lah beliau.

and then...pi makan...and makan.. 


ohhh..ok..sambung lah..
ohh yeah before balik tido...pekena roti nan satu round. hahaha..
maaaaakan saja. nasib pergi 2 -3 hari saja. kalau tidak...belon lah jujuelopez selepas tuh.
now pon muka dah agak membelon. 


so..2nd day of training...biasalah. 
had breakfast alone. macam tu punya banyak foods gua just kutip sekali lalu ja.
hehee..1 thing weird about me, i don't know how to eat alone. seriously. ofcoz pernah la makan alone..but i would feel so awkward. masa breakfast tu..i put my foods on the table, had it slowly and while eating i had to read something until i finished up all my foods. hahaha. kesian kan. tak dapat borak dengan manusia..terpaksa lahh borak dengan kertas. haha.
and..i can feel like everybody was looking like..gua ni lari rumah ke apa..makan sorang sorang. hahahahaha kesian jujuelopez. imaginasi tinggi.   

ok lah. dah tak larat nak cerita. hahahhaa..


you know..participants cuma 4 orang. gua & GM gua.. and another 2 beautiful ladies. they are from same company. so...2 companies participated. ok lahh..the cikgu tak teruk sangat nak mengajar kan... hahaha.. tapi beliau pun nampak macam tention...ajar meka meka yang tak paham bahasa nih. hahhaa...masing masing blur nokkkk..


pak bai nih...doctor okeh. dr. harman. janggut beliau...perrrgghhhh... panjang. siap berpintal pintal lu. siap ikat dengan getah. nasibbb bukan sedare mare gua. kalau tidak..siap!

nanti gua ikat ribbon kasi comel sket. hahaha..


after the training...terussss bertolak balik.
non stop journey. stop kejap je kat ipoh for dinner. drive tru mc donald. 


ok lah yeahh. that's all for now. sorry people, susah lah nak update now days. 
been very busy. busy busy busy...24/7 nokkkkkkk...


ok yeahh people.. take care.

whoever you are out there..reading this...remember just be glad for who you are.
and remember, i love you people... 
so..you better take care of yourself yeahhh... feel free to come back here. 
muahhh. love ya people.   

Photobucket

1 comment:

  1. Hi Jujue,

    I like the way you wrote about your trip to KL. It was nice to have you at the session and from what I read, you did understand the material. Hope you can implement it successfully in your organization. Will be glad to assist.

    Take care and keep smiling :)

    ReplyDelete