Thursday, March 19, 2015

TIPS TO A HAPPY LIFE

honestly, lots of people asked me...funny questions like..

how do you handle stress?
you look very happy. 
have you ever face any serious problem before?
how do you handle if someone talk about you?
boleh marah orang tak?

dan....
baaaanyak lagi lah...soalan soalan macam tuh.


so this is my answer.

hell yeahhhh!!!
i've been there. done that. dusted.

yeap dusted.


kalau nak ikut masalah, siapa yang takde masalah.
and those who are close to me...mungkin tahu susah payah penat lelah dari zaman mudo mudo sampai lah ke tua bangka ni. banyak cerita banyak kisah banyak suka duka.


gua bukan jenis yang marah 1 orang habis 1 kampung kena tempias.
gua bukan jenis marah marah...terus putus saudara. buang kawan. benci seumur hidup.

hidup kita ni singkat. buat apa nak benci membenci sesama sendiri.
buat apa nak masam muka.

masalah tetap masalah. yang nak hadap masalah tu kita. bukan orang lain.
jadi jangan lah biar orang lain pun terheret sama.
put on your best smile. eventho you hurting so bad.
sabar.


you know, just to share with you...
i got to know from my own friend. katanya, ada lah kawan gua sorang ni..dari dulu lagi lah...dari zaman tengah tengah baik bersama pun, ada dia cakap yang 
"jujue tu bukan nakk kawan ngan kita ni. dia orang senang. kerja besaq"

kecik hati juga dengar. you know why? because apa dia cakap tu tak betul.
ada pernah lu nampak gua cerita pasal bapak gua? mak gua? rumah ? kereta??
ada ke gua cerita gaji gua berapa? berapa dalam bank? takde!

tau kenapa takde?
sebab tak berapa nak hebat kalau cerita pong! muahuhua..
Tuhan tu Maha Mengetahui. nasib dia tak bagi gua hidup dalam keadaan hebat hebat. kalau tidak, sahih gua cerita hari hari pasal harta benda ja. hahhaa.
tapi cuba bayangkan. dalam takde apa ni pun...orang dah cakap gua macam tuh.

manusia ni bercakap ikut sedap mulut.
gua kerja besar? besar sangat ke HR manager tu? lu tahu ke gaji gua berapa?
lu tau ke...susah payah gua cari duit nak bayar itu bayar ini.
haaa apa? family gua senang? mana lu tau nihh....lu tinggal 1 bumbung dengan gua ke?
lu tahu ke...susah senang family gua.

tapi, being jujuelopez....cengginilah. gua tak marah. gua tak kisah.
lu nak kata gua sombong ke. gua eksen ke.. anything gua ok je.
gua takde nak megah megah dengan apa yang gua ada.
apa yang ada pada gua adalah apa yang dikurniakan tuhan.
apa yang gua ada adalah apa yang gua usahakan.
rezeki tiap tiap manusia ni lain lain.

tapi gua tak marah. gua tak benci. gua tak kisah pun pada siapa siapa yang cakap pasal gua.
gua ok je. gua takde hal bro. takde hal bro! haha.

tak kisah lah.

kita ni, kalau hidup nak happy...
kita jangan kisah apa orang cakap pasal kita.
nak fitnah ke. nak kutuk ke. nak buat cerita ke. nak jaja cerita ke. ok go ahead. 
selagi lu mampu nak cakap, cakap.
lu fikir macam ni je.
kalau betul apa yang orang cakap pasal lu tu....anggap lah memang salah lu. kalau tak takkan orang nak cakap. tak payah la nak menyalak kata orang lain aibkan lu sedangkan lu sendiri yang buka aib sendiri. (contohhhhhh)
kalau tak betul apa yang orang cakap tu...lu ingat, TUHAN ada. ni semua mainan dunia.

gua ni plak jenis boleh scan orang. auw. hahha.. cam tokmoh plak.
dari muka, dari cakap, dari gaya gua boleh la....tahu 70% tentang orang tu.

tapi...tak payah la nak marah marah. kerja kerja marah ni kita serah dekat tuhan.


macam mana nak handle stress?
bertenang. relax. jangan marah marah. cuba selesaikan satu satu.
masa tengah stress jangan buat keputusan lagi. jangan cakap banyak.
cakap masa stress adalah cakap cakap mulut jahat.

i look very happy.
yes. i look very happy. sebab i treat life in happy way.
problem, ada. tapi orang lain tak berhak tahu. sebab gua tak cerita masalah gua dekat lu...jangan ingat gua takde masalah. just be happy with what you are today and what you have now.
masalah memang banyak. tak boleh berak 1 hari pun dah masalah besar bagi gua!
so relax!

gua pernah marah orang tak?
muahuahua....sila lah bekerja dengan gua. 
gua susah nak marah. susah sangat sangat.
bila gua marah....gua main hentak meja punya! frequency suara jangan cakap ah..
hehhee.
tapi 5 - 10 minit lepas tu, boleh gelak gelak plak dengan orang yang kena marah tu.
orang yang tak faham gua....memang tak akan faham. yang faham akan faham!

macam mana nak handle orang yang cakap buruk pasal kita.
alahhh apa nak kisah. mulut dia. kita pun ada mulut.
kadang kadang kita cakap jugak pasal orang. .jangan kelentong lahhh kalau lu tak pernah cakap pasal orang kannnnn?
biasa lah tuh. hari ni kita cakap pasal orang. esok orang cakap pasal kita.
buat tak tahu sudah lah. kita sindir sindir sikit sudah la. tak payah la nak pegi serang serang bagai. 
macam lah kita baik sangat. betul tak??? i knowwww.....you very the naughty naughty like me!
buat tak tahu sudah. my husband used to tell me, orang yang cakap kat gua macam tu..(macam yang kat atas gua cerita tu) actually orang tu yang tak puas hati dengan gua. kita takde apa. kita takde bangga diri ke apa. tapi orang pertikai. orang yang nilai kan macam tu. dia yang mengikuti perkembangan kita sehingga rasa diri sendiri kurang.

nasihat gua...

kita hidup atas bumi yang sama.
sujud pada kiblat yang sama. 
tunduk pada Allah Ta ala yang satu. yang bangsa lain pun...masing masing ada tuhan.

jangan kita rasa kita lawa...sebab ada yang lagi lawa..
jangan kita rasa kita kaya sebab ada yang lagi kaya..
jangan kita rasa kita berjaya ada yang lagi berjaya..

betul...

tapi kena ingat juga...
jangan kita compare hidup kita dengan orang lain.
kita miskin...jangan bandingkan dengan yang kaya. memang dia nampak hebat. tapi dia pun bila banding dengan yang lebih kaya, dia pun rasa miskin.
kita tak cantik...jangan bandingkan dengan yang cantik. ofcoz lah nampak huduh. cuba tengok lain yang lebih uduh. tak ke kita ni macam miss world? yang cantik tadi tu pon...kalau compare ngan jenniper lopes...kecik gak hati dia.

bottom line, apa nak kisah cakap orang.

kita semua sama.
orang buat salah. kita buat salah.
orang datang minta maaf...kita maafkan.
orang tak datang minta maaf...kita buat dekkk jer. haha.
apa nak susah.

hidup ni tak kemana kalau nak berlagak.

ok?
be cool yeah sayang sayang. 

senyum sket.
gelak sket.
haaaa baru lah maintain cantekkkk....
muahh!
 
 
**gambar lama

Tuesday, March 3, 2015

MOD - Manager On Duty




I wanna talk about MOD.
MOD is a short form of Manager On Duty.
I don't know about other company, but MOD is usually being practise at most of the hotel.
Some of the hotel don't because they have their Duty Manager or maybe their GM or Hotel Manager is staying in house.
MOD is a duty where all manager have to take turn and standby at the hotel.
They will act like GM.
They are responsible for everything, person who make the decision and etc.
Senang cerita, lu kena bertugas untuk menjaga hotel itu.
Manager On Duty - Pengurus yang Bertugas.
Check everything. make sure everything is in order and bla bla bla.
Waktu bekerja untuk MOD pun berbeza mengikut hotel.
But normal practise is from 5.00pm to 11.00pm.
maknanya, MOD punya duty ni pada hari weekdays.
but dekat sini lain sikit.
sabtu ahad.
start from 9.00am to 11.00pm

tapi dapat replace la 2 hari.

but i tell you memang penat.
memang flat.
dalam petang tu....gua dah layu! haha.
nak tunggu pukul 11.00pm battery sudah weak.
hahha.







bilik disediakan.


so every time mama have to work, the kids are happy!
huhuhuhu...




si tua ni tugas jaga budak budak dan tido dan makan selama 2 hari berturut turut.


eh sempat lagi selfie dalam dok MOD MOD pong.

kira okehhh ahh tewwww...

p/s: ada tak kerja yang bila kita pergi kerja kita tak payah buat kerja??? kita tido kita makan kita sembang, hujung bulan dapat gaji. kalau ada, sila whatsapp saya ye.

Saturday, February 28, 2015

TAKUT BERAMBUT PENDEK?


ada tak antara lu olls semua yang takut berambut pendek?

hah! ye?

takut nak rambut pendek?

haisehhh sila lah takut lagi kalau tak bertudung!

gedushhh gedushhh kebabommmmmm!
yer sila lebih takut yang itu ye.
(terase plak dengan kata kata sendiri)


rambut pendek nak takut apa?
rambut bukan tak panjang balik.

lagi pun, sekali sekala lu kena jugak ubah angin.
ubah penampilan.

takkan nak sepanjang zaman Pontianak harum sundal malam.


terpulang pada diri masing masing.
kalau rasa tak confident, jangan buat.

but usually orang yang boleh cantas pendek terus adalah orang yang berani.

read this:
Short haircuts can be seen as less feminine and flirty but what they lack in demure-ness, they make up by showing you’re kick-ass. That’s right, short tussled hair is the most confident cut you can have, says the Yale study. If you have minimalist tresses รก la Halle Berry, you’re more likely to be seen as out-going, brave, independent and self-assured. Not a bad first impression when you’re meeting new peeps, right?



berani dalam erti kata dalam menentukan jalan hidup.
berani untuk take the risk.

tapi kalau hantu, takut.
(itu gua la)


and being me, I don't care whether I look like a princess of not.
I am a rock star.
Never a princess.

feel free to explore what you have.
feel happy with what you have.
never regret. anyway, cutting your hair is not something that will ruin the rest of your life.

maybe some of you tak suka rambut terlalu pendek.
it's ok.

but once in a while, you need to change your hair cut.
maybe layer?
maybe shoulder length?
maybe bob cut?
or whatever it is.



beauty come from the heart.
if your inner is damn beautiful...
don't worry about your look. you will look beautiful no matter how.

muah 


TWG.

thinking of having tea?
come to TWG, located in The Royale Bintang Penang.



I guarantee, the best tea time with a cosy place you will never imagine.
superb.
I like it a lot.

Tuesday, February 17, 2015

INTO THE WOODS

entry ketinggalan zaman.
tapi nak cerita jugak.

hari tu pi tengok INTO THE WOODS.

tak tau la now ada lagi ke tak kat wayang.
mungkin dah habis.
standard jujuelopez lah...cerita menda basi.

buat yang terlepas, boleh la beli DVD.



gambar takde kena mengena ngan movie INTO THE WOODS.
tapi nak bagitau, masa pi tengok wayang tu...rambut baruuuu saja potong.
huhuhu...
so, outing pertama dengan rambut bawu!
eceh eceh.


ha ni  dah siap nak p tengok woyang.
on the way pi tengok woyang.

rupanya, INTO THE WOODS ni....is a musical movie.
I didn't know at first. Luckily my friend told me earlier.
So i was prepared.
But i just kept to myself. Because if i tell hubbybear....i know he wouldn't be so excited.

hello.....lu tahan ke nak tengok cerita yang dari awal sampai habis nyanyi.
akid pun gua tak bagi tahu.

ambereen, ok. princess lah katakan.
layan la lagu lagu ni.

niat di hati macam malas sebab musical.
but since dah janji dengan amber and akid. bawa jugak. 

(taik btoi...gua letak gambar ni kat facebook, kengkawan kutuk cakap gua glow in the dark. sadis)

So, when the movie starts...and we were already in the cinema...
i slowly bagi tahu hubbybear.
masa tu baruuu sangat start. start start dah nyanyi.

jujuelopez: cerita ni, sampai habis nyanyi. ni cerita musical
hubbybear: hahhhhh?? sampai habih nyanyi macam ni???? haaa mampoih!

kah kah kah kah kah...

but overall, the movie was good. berapa bintang yaaaaa....
hahha.

cerita best. menarik. jalan cerita very creative.
kalau lu tahu semua fairy tales, then you will understand.
sebab dia adalah gabungan cerita:
LITTLE RED RIDING HOOD
CINDERELLA
JACK N THE BEAN STALK
RAPUNZEL

very creative. tak rugi lah kalau tengok.
cuma letih banyak sangat nyanyi.


and on the same day, somebody got her ear piercing. 
gabra jugak awal awal tuh.
tapi dia ok je.

excited.


so lepas ni kalau subang gua banyak banyak hilang...boleh tahu nak cari kat siapa.



Then, dinner kat Sushi King.
Mummy belanja.

yeiiii...

pastu balik tidoq!!

p/s: lepas ni nak tengok cerita Cinderella plak. 2015 punya.
hari hari dok tengok promo dalam disney channel. 
 
 
 
yang nak ber hi-tea ngan sis rita rudaini cepat whatsapp jujue.
sempat lagi.
1.  bayar harga hi-tea yang sangat murah.
2. beli mana mana product rudainibeaute.
3. rita rudaini yang akan deliver sendiri kat uolls masa tu.
4. boleh selfie sesuka hati lu la labu.
 
sekian.
 

Saturday, February 14, 2015

HI TEA WITH RITA RUDAINI

GOOD NEWS 
pada peminat peminat setia Rita Rudaini.

lu olls berpeluang untuk jumpa, duduk borak2 dengan si cantik ni.
ahkak rita akan COD sendiri barang barang lu olls.

7 MARCH 2015 SABTU
SWISS INN SUNGAI PETANI, KEDAH
3.00PM TO 5.00PM


macam mana cara?

1. Hi-tea RM45.00
2. Beli mana mana product dari RUDAINI BEAUTE
3. bayar pada jujuelopez sebelum atau selewat lewatnya 28 February 2015.

*Sis RITA akan COD barang yang lu olls beli.
*selfie wefie apa kejadah fie fie semua ngan Sis RITA.
*Sis RITA akan bagi lu olls beauty tips.
*special door gift.

ehhh jom lahhhh...meh la...

whatsapp ahkak jujuelopez, now!
0194576425

kalau tak.... tak nak kawan.

k bai.

Saturday, January 31, 2015

NEW 2015 HAIR STYLE

Hi lu olls.

Saja excited nak update lu olls yang gua olls sudah cantas rambut.

Bukan sikit sikit punya cantas. Ini cantas terussss! 

Gua stress. Hahaha. Dekat 2 minggu dah demam batuk selsema gastrik bagai. Sakit kepala berat kepala bla bla bla...jadi saja lah ringan ringan sikit kepala. 


Tadaaaaa...
Haha.
Ni bukan first time. Dah banyak kali dah buat pendek macam ni kan. 
Last buat, masa ambereen was about ermmm 2 years? Now she is 5 years. Ok dalam 3 tahun lepas lah. 

Eh dulu pun, baik dari demam jugak masa gunting rambut. Hahaha. Jangan demam lagi yer, nanti botak kepala gua! 


Hidup kena berani. Kena ubah angin. Baru meriah. 

Ok dah. Jom potong rambut ramai ramai. 

Eh, lu mampu selfie sebelum tido macam gua siap ngan cekak rambut bagai? 
Haaaaaaaa jujuelopez je mampu! Hahahah..

Tuesday, January 27, 2015

PERTH AUSTRALIA PART 7

part 7 ni, final part.
ni semua dah nak balik dah.

masing masing dah rasa tak best. tak mo balik.
sedih. warrghhhh...

moga moga ada rezeki lagi...



sebelum balik, kena jugak lagi picnic dekat park.
ni kat Fremantle.
tau kenapa kat fremantle. sebab nak borong kat E shed lagi. hahaha..




saja nak bagi peniaga peniaga dekat E shed kaya.




tokba cakap, nak beli apa...semua beli siap2.
ada banyak lagi masa. flight 2.30am. ehh ya ke?
ke... 1.30am ntah. ehhh lupa lahh. hahaha...


jadi, peluang yang ada di sia sia jangan!
terussssssssssssss shopping perfume.
berkotak kotak. berbotol botol.
tapi silap lah. vera wang tu, masa dekat Mandurah tu lagi gila babs punya murah.
silap tak beli siap2.
so, masa dekat sini neh...memang terus rembat. tak boleh tunggu dah. nanti rugi lagi.









punya banyak beli perfume. sampai kat airport, nak masukkan dalam bag punya susah. sebab tak muat.
buka bag tu buka bag ni. punggah simpan balik semua tak boleh. memang tak masuk.
gua, hubbybear, tokba and tokmi siap bersila sila atas lantai kemas barang. tak masuk jugak.
last last beli bag plastik besar tu kat airport. sumbat semua masuk. wrap!
ha...hantar masuk dalam tuh. settle.

banyak juga barang...beli masa hari last tu. maklum lah, dah nak balik.
kalau tak beli, tak tahu bila plak nak beli. duit pun kena habiskan.
ye baca betul betul KENA HABISKAN.


singgah zohor asar kat masjid ni.
tapi masa maghrib isya, kita pergi singgah kat Malaysia Hall.
sebab nak pergi balik ke masjid ni, parking plak takde.



lepas solat maghrib tu, kita pun terus gerak pergi airport.
singgah makan kat mcd. terus gi airport.


flight delayed. tapi tak lama.
masa masuk dalam flight, gabra jugak sebab pilot cakap delay sebab ada problem dengan sayap ke kipas ntah.
haishhh...nasibbb selamat sampai. huhuhu.


walaupun pukul 2.30am, makanan sampai tak tolak. hahaha.
makannn.. lepas tu baru kita tido.





selain perfume, gua ada jugak beli anti-wrinkle eye gel ni. beli lebih untuk jual. tapi tak sempat nak masuk blog. baru publish dekat ig ngan fb ngan whatsapp...habis jual licin. haishh. silap tak beli banyak banyak.
kesian plak pada yang tak sempat beli. hurmmm...


ni barang barang unpack dari 1st bag. ada 1 lagi bag. patut lahhh tak muat nak sumbat benda lain.


ini lah soap yang belil dekat fremantle market tuh.


bahagia betul rasa bila mandi pakai sabun ni.
ngee nge...rasa fresh dengan bau yang asli ni.




ni antara bau bau yang ada.
best lah. memang best sangat. sayang nak pakai. tapi hubbybear cakap, pakai.
simpan lama2 pun nanti tak leh pakai dah lagi sayang.


budak budak ni plak...beli telur ni ah.
yang ni ikan.
kena rendam. sikit2 nanti menetas. nasib budak budak amik ikan.
kalo amik ular ke...katak ke...eiii tak sanggup!


now, telur tu dah menetas. ikan pon dah kuar.
besar gajah dah skang ni.
lupa nak amik gambar.


kangaroo and koala bear ni pon bila rendam air akan jadi besar.
haish. macam macam.


sekian lah sudah kisah Perth Australia.
tak puas cerita. tak puas ada kat sana.

kalau ada rezeki, panjang umur...jumpa lagi kat sana.
seronok sangat.
the best trip so far.


ok lah...habis dah.
tahu lah bila plak nak update blog.

sibuk lah sekarang.
sempat update ig dan facebook saja.

ohh ya, jangan lupa...kalau nak beli
RUDAINI BEAUTE
SHAKLEE
GORGEOUSLEEM

sila whatsapp jujue okeh 0194576425.

angel mask pack lama kasi promotion.
1 botol RM56. 2 botol RM100
skin care RM110
angel mask pack baru RM77
kopi yang lazat dan meletops Luv My Coffee RM69.90

haaa yang nak kurus...dengan shaklee atau nak kurus dengan GS yang confirm 100% kurus...kena sembang asing. auuww.. muahh.

bye....


 
Photobucket