Saturday, April 19, 2014

AKID TAEKWANDO

gua ada banyak cerita cerita lapuk yang nak diceritakan.
maklum lah ahkak bz. sudah tak ada masa macam dulu dulu, nak blog anytime.
no no no...time is very limited now.
limited to work and family only. sikit sikit gossip with the girls from office through whatsapp sikit sikit boleh selit. auuww...life is so fun when you are surrounded with fun girls.


amboihhhh comei tapak kaki anak dara.
dulu kecikk  saja.
hik hik hik.

oh..ini nak cerita pasal akid punya taekwando.

first time pergi sparing. 


biasalah bonda yang agak jakun pada awalnya sangat lah berasa gundah gulana untuk mengizinkan anak teruna pertama menyertai sparing. 
sakit macam mana?
orang pukul akid macam mana?
akid tau ke nak lawan?

soalan macam bodoh, tapi cerdik tu kalau di analisa. apa lu fikir gua susah payah beranak untuk biarkan anak gua kena pukul.

sabar sabar. sabar ya bonda jujuelopez. 
INI SPARING...!! SPARING!

haishhh gua tak tahu lah. nak bagi anak masuk sparing pun macam nak relakan 
anak pergi berjuang di medan perang. har har har har.....

when he decided to join, i was like ok...your choice. 
it was on saturday. but that saturday i had to go to work.
hubbybear macam biasa kerja dekat company zaman batu masih kerja on saturday for half day.
so...terpaksa lah tokba and mummy yang bawak.


yang papa nyer minta mummy record video.
yang mama yer...hahahha...
tengok gambar gambar mummy whatsapp ni pun dan bergenang air mata.
oh sadis.
gua ingat gua jiwa kental. rockers. rupanya tidak.
layu dengan anak anak. auuwwww...


when mummy said, akid menang first round. waiting for the other round.
pergghhhh sungguh tidak percaya.
cayalah anak gua! 
akid dekat rumah jiwa sentimental. asyik la tersentuh je jiwa raga. sikit sikit meleleh air mata.
rupanya, boleh tahan. gua tengok video mummy ambil, wahhh bukan main lagi dia bedal budak tu. tak kasi chance!!!

ehh. macam terbalik plak ngan gua!
huaaa huaa huaaa...




Alhamdulillah,
dapat jugak lah medal. No.3 pon dah bersyukur. 

ini esok, nak pergi grading pulak. tukar kaler tali pinggang lagi. 
haiishh..


mama will always support you, my dear.
i will support both of kids in whatever they choose to do.
asalkan ianya membawa kepada kebaikan diri, masyarakat dan tidak menyusahkan orang.
i will always be there for both of u.

perghh touching.


salam sayang,
Jujuelopez

Monday, April 14, 2014

CHANGING YOUR CARRIER? DARE TAKE THE RISK.

in what ever situation, if it is a new situation then it will take time for you to get familiar.
and at the same time you will face lots of problem.
frustration. feeling down and etc.

don't give up.


cerita sikit perubahan in my working life (again...)
well i have switched to another company which i guess you already know.

8 months ago, i used penang bridge to cross from mainland to island. because my office was close to penang bridge. but now, i'm taking the ferry sebab dekat sangat dengan office.


so many things in life that we have to adapt.
apa pun kita perlukan masa untuk tentukan.
andai kata masa tak mampu nak sesuaikan keadaan dengan kita, so usaha dengan cara lain untuk cari kesesuaian.
dalam hidup kita tak perlu seksa diri. tak perlu nak hamba kan diri untuk orang lain.


setengah orang takut untuk ambil risiko.
takut tak sesuai. nak keluar dari company sekarang. tapi takut bila keluar nanti tempat baru tak sesuai.

ok let me tell you something.
if you have the attention to leave, don't ever think of 'nanti takut tak sesuai dengan tempat baru'
if you ever think of getting out, that has proven that your current job pun tak sesuai.
if you are happy and suitable, you wouldn't be thinking of other job.


kalau dah kerja tempat lain, tak suka tak sesuai nak buat macam mana?
tak kan nak berhenti.

this is what you call risk. everything in life comes with a risk. kalau berani, ambil. kalau tak berani, masih di situ.
i believe that dunia ni luas, kuasa tuhan tu hebat. kalau kita buat sesuatu demi Allah, jika kita jujur ikhlas dalam kerja pasti Allah akan bantu.

Allah Maha Mengetahui. kalau dah kita tak suka, jangan putus asa untuk berdoa supaya dibuka kan pintu rezeki yang lain. kita tak tahu apa ada sebalik ketentuanNya. mungkin kita pergi satu tempat tu hanya untuk 'batu loncatan' saja. jangan pula bila kita tak suka, tapi bersedih dan putus asa.


percayalah, rezeki di tangan Tuhan.
Buat baik balas baik.
Buat jahat balas jahat.

doa orang yang teraniaya ni selalu dimakbul tuhan.
all you have to do is percaya pada tuhan dan percaya pada diri sendiri.


as for me, i take the risk just to fulfill my dreams. 
terpaksa bersusah payah travel, letih, kerah otak, bawak kerja buat dekat rumah.
dugaan. banyak.
tapi ini jalan yang di pilih. mahu tak mahu kena tempuh.
tapi, di satu sudut lain...ada hikmah nya. mungkin rezeki yang lebih sikit...untuk anak anak.


tapi, dalam menyesuaikan diri dengan keadaan baru..banyak perkara yang kita rasa susah. susah nak ikut cara orang orang di sana.
tapi, like i said...you have to believe in the power of God.

rezeki Allah Ta Ala bagi, sangat luas..
kita perlu usaha untuk cari mana rezeki rezeki ini.

So, jangan seksa diri untuk terus berada di tempat yang tidak menguntungkan kita, menyakitkan kita, menyusahkan kita..dan semua yang ke arah negative.


woww. cantik kan view ni.
atas ferry. balik kerja. 
betapa agung kan ciptaan Tuhan.


when you talk about tired, anywhere you work will be tired.
work itself is tiring. 
lu ingat kerja angkat batu bata saja penat? kerja guna otak lagi penat.
kerja berdepan dengan macam macam manusia lagi penat!
fuhh.


bottom line,
decision is yours.
no one decide your life except yourself.
so be wise.
be brave.

remember that Allah Ta Ala is always with us.



yang paling penting, apa keputusan yang kita buat pastikan our loves one bukan mangsa nya..
nanti tak de kerja berbulan bulan, anak anak mau makan apa..
so, pastikan keputusan kita betul.



all these pictures are near to my office.
nice huh...

come to Penang...


p/s: i am so busy nowadays. i have no time to blog huhuhu...


Photobucket

Saturday, April 5, 2014

JUJUE, HER FAMILY AND SOME THOUGHTS

i live life like normal.
nothing awkward, except myself. haha.

i'm a working mom and wife.
my life is simple yet rich with happiness (not all the time..huhu)

but i am grateful. yes i do. 
because i keep calm and rock on!
haha



in life, you have to accept that not everything will go the way you wish it would be. no.
you see, GOD is fair.
ada benda yang kita minta dia bagi. ada benda yang kita minta dia tak bagi.
jadi jangan lah kita salahkan orang lain, keadaan atau sebagainya.

keep on believing in GOD, and trust HIM that HE has good reason not to give what you have been asking.


i know, memang susah untuk kita terima satu satu kenyataan. dan kadang kadang kita cuba sedaya upaya berdoa pada tuhan supaya tuhan makbulkan doa kita. turut apa kehendak kita.
bila kita tak dapat, kita sedih. but hey, yeahh you feel sad. but trust me...when you keep on praying
GOD will give you answer. 
kadang kadang dia tak bagi direct apa yang kita minta. tapi dia bagi dalam bentuk lain. at the end of the day, kita akan sedar yang kita dah boleh terima keadaan tu.



ok back to my family. hahaha..
macam biasa, now i'm the one who send akid to school.
hubbybear send amber.
dulu masa kerja tempat lama, keluar lambat sikit so hubbybear hantar akid. amber gua la hantar. now sudah tukar!!!

seronok, since working in this new place, dah tak naik lagi dah bridge.
goodbye heavy traffic. i use ferry.
walaupun kena tunggu lama juga sometimes tapi bila kita tak driving, kita ada banyak masa nak buat macam macam. i can finish up my work, i can read a book, i can reply emails, i can check on my facebook, instagram...bla..bla..bla..

you see, dulu..hari hari stress dengan jam. doa doa doa...tuhan bagi naik ferry lah.
pemurah nya TUHAN tu.


the best feeling is bila sampai rumah, anak anak dah siap dekat rumah bersama papa meka.
every time i reach home, i can see that ambereen is running hiding behind the sofa. hahaha.
seronok lah...sampai rumah, cari mana ambereen...and suddenly 'hahh!!'
haaa gitew.
dengan akid plak, sampai sampai terus peluk.
owhhh so sweet.


now kita dah jarang makan dekat luar. 
masak apa yang ada saja. simple simple.
i prefer that way. kita balik penat penat, malas lah nak siap siap keluar makan plak.
makan je lah dekat rumah. apa yang ada tuh...bismillah je lah.

ini apa hal lah plak bergambar dengan scrub. oh ya lah. scrub percuma dari Bali pemberian adik manis sorang ni. chocolate. letak dekat badan rasa lapar jer. haha.
itu pun, mr. firdaus farit ni mula mula tengok scrub badan ni, terus buat muka gatal angkat angkat kening.
tanya "chocolate?" haiishh. kalau jantan tetap jantan. tau nak ngap saja.


ambereen pulak, sebijik macam akid masa 4 years old dulu nok.
tiap2 hari dalam kereta dekat dekat nak sampai kindy, terus nangis lah.
pesan, "amik cepat tauu" akid pon dulu macam tu lah. dialog pun sama.
hahaha. dulu stress juga hari hari kena jawab tapi sejak tugas hantar ambereen dah bertukar tangan...fuh lega. good luck, husband! kuat kan iman untuk terus bersabar dengan menjawab soalan2 yang sama every day. hahaha.

ni cerita akid plak. ahhaha lawak kan. ini gambar sebelum gigi lopong! gigi depan dah longgar sangat sangat dah. siap boleh buat macam ni ah. haha.
last last cabut sendiri je gigi depan tu. tapi papa yer cakap, nanti nak pergi cabut 1 lagi.
baru la balance ye dak. huhuhu..

yer meka meka yang ada anak lebih kurang umur akid, darjah 2-3 better lah monitor gigi anak lu sekarang. mana yang longgar2 boleh cabut. mana yang belum longgar, tapi patut di cabut kena cabut. sebab ini lah masanya gigi kekal akan keluar. i think this is the time untuk pastikan gigi meka ni tumbuh dengan cantik. p/s: i'm  not the doctor.

eh cantik dak pencil skirt ni. ok i have 1 question. sebelum ni selalu beli pencil skirt 70cm. tapi baru ni beli 100cm. sekali tak boleh jalan. sempit kain dia. macam pakai kimono bila jalan kepit kepit.
hahaha.  gua takde hal. sambil jalan gua angkat je kain. dah sama macam skirt 70cm ! hhaha
tapi nak skirt cantik cantik boleh pergi ig sya closet.
tapi yang ini rasanya kena pergi gunting sikit. 


in life, banyak yang kita kena sacrifices kan? especially working mom and wife like me.
like us (if you are in the same boat).
dekat office dah macam macam masalah. macam macam benda.
balik dah lewat, nak basuh baju, kemas itu kemas ini. nak pastikan family semua ok.
pernah tak lu rasa hidup ini sangat memenatkan. tapi lu tak ada pilihan.
kalau tak kerja, takde duit.
kalau duduk rumah boring plak.
tapi kalau ada duit banyak, tak kerja maybe tak boring. kan kan kan. haha.

tapi, ini lah dia pengorbanan. 
and i know, people like us...tak akan bising dengan semua ini kalau suami, anak anak dan keluarga dapat hargai apa yang kita buat kan?

elehhh tak payah bohong..i know.


just like me. most GOOD women, they don't hope diamonds and gold.
all they want is the husband to appreciate. the kids to understand how much she loves them. 
husband should appreciate by:
helping her doing the house work. be faithful. be her 1 and only lover.
be her best friend, always make her happy.
aite?
the kids that know how much you love them...and they could give you back the happiness such as successes and being a good people.

cukup.
life is complete. 




owhh. pasal anak dah cerita. pasal diri sendiri dah cerita.
ok pasal lelaki suami dan dot dot dot belum.

kesian husband gua. dah setahun mencari kerja lain. tak dapat dapat.
rezeki dia tak semudah jujuelopez (alhamdulillah)..
but hang in there. believe in GOD. Insya'Allah, dengan izin tuhan Allah akan temukan dengan rezeki yang baru.
never ever stop trying ok!


tengok gambar ni. basah budak budak ni. papa meka belikan pistol air.
haishhh kenapa lah. kenapa. hahaha.
perang air kat luar rumah. yang membayar segala bil....akakkkk jugak!
kipas lampu tak tutup...akakkk jugak.
upgrade astro...akakkk jugak.
guna internet...akakkk jugak.
semua akak nok. haishh...tak apa lah. janji semoga bahagia, dapat tengok astro, dapat guna internet, dapat guna air ada lampu kipas aircond dalam rumah. so baik diam saja semua. hahahaha.
jangan merungut tak tentu pasal.



tengok contoh cik kiah sorang ni.

happy jer.
walaupun baru ni ada kutu. berjangkit dari nursery. mengamuk ngamuk gua !!
itu yang berbalut kepala dengan shower cap. sebab letak shampoo kutu!
pantang keturunan gua ada kutu!



opss.. kalau kat atas tadi lu tengok gambar gigi depan longgar, haaa yang ini dah rongak!
hahahaha.
so cute!
gua masa kecik dulu pon darjah 2 ke 3 ntah...macam ni lah jugak. 2 -2 depan takde.
tapi gua tetap DIVA!


and, mostly.... WE LOVE WEEKENDS. 
dulu lain, we r always together. kerja sekali. anak anak nursery sebelah office. 
but now akid dah sekolah tempat lain. ambereen sekolah tempat lain. petang je dok sekali.
hubbybear still there. I'm somewhere else.
So, the time is WEEKEND, where we can be together.
and the best part, i'm not working on saturday anymore. so more time with my family.

bottom line, apa pon yang kita buat always love our family first. sebab bila susah, family saja akan ada dengan kita.

chill. take care.


Photobucket

Friday, March 28, 2014

Vacancy of Human Resources Executive

THE ROYALE BINTANG PENANG

We are inviting highly motivated and proactive individuals to join our organization as the
HUMAN RESOURCES EXECUTIVE.
 
Candidates with hotel line experience would be an advantage. Qualified candidates are invited to email their comprehensive curriculum vitae stating details of qualifications and experiences, current and expected salaries, contact number and recent photograph to:

hr.mgr@royalebintang-penang.com

Only short listed candidates will be notified.

Sunday, March 23, 2014

AKID'S FIRST SPECTACLES

dah lama kita suspek dia ada problem dengan mata. (rabun).
tapi kita buat buat macam tak percaya dan tak nak check.
cannot be! he is still young!

but since few people keep on telling to bring him for eye check, ermm terasa macam ok lah. maybe perlu.
how did we detect? (tapi kita buat tak tahu lepas detect)

banyak homework dia yang mana kena salin from white board tu kan, dia terlepas.
bila tanya, dia cakap cikgu dah padam.
lambat sangat ke budak ni tulis sampai cikgu pun boleh padam balik dah semua.

hermmm bukan lambat tulis! mata tak berapa nak nampak rupanya.


mula mula dia masuk dengan papa dia.
i was somewhere outside looking at the bride. there were 2 weddings out there.
so ambereen nak tengok baju kembang! haha..

and bila masuk, hubbybear called me suruh masuk tengok.

kita ingat dia saja buat buat tak nampak.
maybe sebab takut. maybe sebab saja nak beli spec.
but actually dia memang tak nampak.

serious!! yang besar gedabak tu pon dia silap!
pengsan mak lu!


tiada lah pilihan, maka sila lah pilih bingkai spec mana yang berkenan!
pffttt..


awek ni pun sibuk sama.
try try yang ini dah macam muka tokmi plak ah. hahaha
ohhh. tidak!


akid bila pakai bingkai hitam macam ni, haishh la. sebijk FIRDAUS FARIT aka bapak hang!
hahaha.
dah anak firdaus farit namanya pun. ok lah memang sah dah.
tak perlu DNA lagi kan!


tapi pilihan hati yang light brown ni. sesuai dengan akid
yang gerhana sikit. hahaha.


di pendekkan cerita, jadi lah dia...

MAT SPEC JUNIOR



HAHAHA...
secara rasminya hujung bulan february 2014 akid pun pakai spec. haha


ni gambar gambar masa kita pergi makan dekat Swensen's.


pandai budak ni posing.
pantang nampak camera. ada saja aksi.



well, ini lah dia..

JUJUELOPEZ JUNIOR


p/s: i  love my kids

Photobucket